Etyopya Hakkında Bilgiler - Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti bilgileri - Etyopya'da Din ve Diller - Etyopya deyince ne anlıyoruz?

Etyopya büyük bir Doğu Afrika ülkesidir. Ülkenin başkenti Addis Ababa'dır. Addis Ababa yerel dilde "Yeni Çiçek" anlamına gelir.
Kızıldeniz boyunca uzanan sahil bölgesinin,1993'te yapılan bir halkoylaması sonucunda Eritre adıyla bağımsızlığını ilan etmesi Etiyopya'nın Kızıldeniz ile olan bağlantısının kesilmesine ve ülkenin bir kara devletine dönüşmesine neden olmuştur.
Sudan,Eritre, Cibuti, Somali, Kenya ve Uganda Etiyopya'nın komşularıdır.

Daha çok Habeşistan(Köleler Ülkesi) ismiyle bilinen Etiyopya,en az İran ve Türkiye kadar köklü bir devlet geleneğine ve tarihe sahiptir.
Nüfusu: 75.000.000
Para Birimi: Birr

Etyopya Ekonomisi:
Tarım üretiminin %80'ini tahıl, mısır, arpa, darı ve teff (bir tür tahıl ürünü) oluşturmaktadır. Bakliyat ve yağlı tohumlar da önemli ölçüde üretilmektedir.Tahıl tamamen iç tüketimde kullanılmaktadır. Bakliyat ve yağlı tohumlar, daha az miktarda olmak üzere kavun gibi meyveler de komşu ülkelere ihraç edilmektedir.
Kahve, Etiyopya ekonomisi için son derece önemlidir. Tahminlere göre kahvenin Etiyopya’nın GSYİH’na katkısı %10 oranındadır. 15 milyon kişiden daha fazla bir nüfus (nüfusun %25’i) kahve sektöründen geçimini sağlamaktadır.

Etiyopya, Afrika’nın en fazla canlı hayvan varlığına sahiptir. Bunların deri ve postları ülkenin önemli ihracat gelirini oluşturmaktadır.


Etnik Topluluklar:
Oromolar,Amharalar,Tigreler,Sidamolar,Shankellalar,Somalililer,Afarlar ve Gurageler Etiyopya topraklarında yaşayan belli başlı etnik topluluklardır.Bunlardan Oromalar yaklaşık %40 oranla Etiyopya'nın en kalabalık etnik grubunu oluştururlar daha sonra ise yaklaşık %30'luk bir orana sahip olan Amhara ve Tigreler gelir.

Etyopya'da Din:Etiyopya karışık bir etnisiteye sahip olmasına rağmen ülkeyi insanların dini inanışı bakımında kabaca Müslüman(%50) ve Ortodoks Hıristiyan(%40) olarak ikiye ayırmak mümkündür.Ülkede ayrıca %10 oranında Animist bir topluluk ve çok büyük bir kısmı İsrail devletinin kuruluşundan sonra Filistin'e göçmüş olsada bir miktar da Falaşa Yahudisi bulunmaktadır.


Dil:
Etiyopya'nın resmi dili Amhar Alfabesi denilen bir alfabeyle yazılan Amharcadır. Ancak çok sayıda etnik topluluğun bulunmasına parelel olarak birçok yerel dil ve lehçe ile beraber İngilizce de konuşulmaktadır. Konuşulan bazi yerel dil ve lehçeler;Tigrinya Dili,Oromigna Dili,Guaragigna Dili,Somali Dili ve Arapça'dir.

Kaynaklar: Wikipedia'dan yararlanildi


Etyopya Vize ve Konsolosluk bilgileri icin Tiklayiniz

Afrika Burada

Gana Nerede - Gana Nerde - Gana Dünyanın Neresinde

Kamerun Nerede - Kamerun Nerde - Kamerun Hangi Kıtada

Cibuti Nerede - Cibuti Nerde - Cibuti Hangi Kıtada

Mali Nerede - Mali Hangi Kıtada - Mali'nin Konumu

Angola Nerede - Angola Nerde - Angola Dünyanın Neresinde

Seyşeller Nerede - Seyşel Adaları Nerde - Seyşellerin Haritadaki Yeri