Kamerun Ülke Profili - Kamerun'da Güvenlik - Kamerun Sağlık koşulları - Kamerun'a ihraç mallar - Türkiye Kamerun'a ne satıyor

Aşagdıa Kamerun hakkında önemli bazi bilgilere ulaşabilirsiniz. Ozellikle bu ülkede iş yapmak isteyenler icin umarım yararlı olur.


KAMERUN
(Ülke Profili Notu, 2007)

Başkent: Yaounde
Nüfus: 16,380,005
Yüzölçümü: 475,440 km2
Resmi dil: İngilizce, Fransızca
Komşu ülkeler: Orta Afrika, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi, Gabon, Nijerya

ÜLKENİN SİYASİ TARİHÇESİ
Eski İngiliz Kamerunu ve Fransız Kamerunu 1961 yılında birleşerek şimdiki Kamerun’u oluşturmuştur. Kamerun’da genel olarak yaşanan istikrar, ülkede tarımın, otoyolların, demiryollarının ve petrol endüstrisinin gelişmesine imkan vermiştir. 1982 yılından bu yana Cumhurbaşkanı olan Paul Biya, son olarak Ekim 2004’te yapılan seçimleri de kazanarak yedi yıl daha görevde kalma hakkını elde etmiştir. Paul Biya ve iktidardaki RDPC (Rassemblement Démocratique du Peuple Camerounais), muhalefet partileri arasındaki anlaşmazlıklardan da faydalanarak iktidarlarını sağlamlaştır.
 
TÜRKİYE’DEN KAMERUN’A VEYA KAMERUN’DAN TÜRKİYE’YE SEYAHATTE TAVSİYE EDİLEBİLECEK GÜZERGAH VE BAĞLANTILAR
Türkiye ile Kamerun arasında doğrudan uçak seferi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, Air France, Lufthansa, British Airways Kamerun’a seferler düzenlemektedir. Cameroon Airlines, Air Afrique, Ecuator Guineona de Aviaçon ve Centrafrican Airlines Kamerun ile bölge ülkeleri arasında uçak seferleri düzenleyen havayolu şirketleridir.
 
 
GÜLKEDEKİ GÜVENLİK VE SAĞLIK KOŞULLARI
 
Güvenlik: Güvenlik güçlerinin araçları yolda çeşitli bahanelerle durdurup rüşvet istemesi yaygındır.
 
Diğer taraftan, tüm yabancılar hırsızlık ve şiddete dayalı saldırı için hedef teşkil etmektedirler. Küçük suçlar, araç soyma ve araç gasbetme en yaygın suçlardır. Silahlı haydutluk giderek artmaktadır. Bunu engellemek amacıyla güvenlik güçleri sık sık yol kontrolleri yapmaktadırlar. Ülkenin kuzeyinde (özellikle sınır bölgesinde) araç kaçırma ve soygun vakalarına sıkça rastlanmaktadır.
 
Sağlık koşulları: Kamerun’da sağlık hizmetleri oldukça kısıtlıdır. Eğitimli uzmanların azlığı, eski cihazlar ve kötü hijyenik şartlar nedeniyle büyük şehirlerde bile acil servis hizmetleri ve önemli hastalıklarda hastaneye yatırma ve ameliyat tehlikeli olabilmektedir. Ülkenin diğer kesimlerinde ise sağlık hizmetleri hemen hemen yok gibidir. Doktorlar ve hastaneler sağlık hizmetleri için peşin ödeme talep etmektedir. Büyük şehirlerde ilaç stoku yeterli olmakla birlikte, diğer bölgelerde çoğu ilaçlar bulunamamaktadır. Turistlerin gerekli olabilecek ilaçları yanlarında götürmeleri tavsiye edilmektedir.
 
Sıtma hastalığı ülke genelinde yaygın olup, zaman zaman kolera salgınları yaşanmaktadır. Ülkeye seyahat edeceklerin sarı humma aşısını yaptırmış olmaları gerekmektedir. HIV/AIDS’in çıkış ülkesi olan Kamerun’da bu hastalık çok yaygındır.
 
Kamerun’a gitmek isteyenlerin ülkede yaygın ve salgın hastalıklar hakkında bilgi edinip, gerekli aşıları yaptırdıktan sonra ülkeye seyahat etmeleri gerekmektedir.
 
ÜLKENİN GENEL EKONOMİK DURUMU
Petrol kaynakları ve uygun tarım şartları nedeniyle Kamerun Sahra Altı Afrika’daki en iyi temel hammadde ekonomilerinden birine sahiptir. Bununla birlikte, Kamerun diğer geri kalmış ülkelerin karşı karşıya olduğu problemlerin çoğunu yaşamaktadır. Örneğin, sivil hizmetler çok hantaldır ve genel olarak işletmeciliğin gelişmesine uygun bir ortam mevcut değildir. Hükümet 1990 yılından bu yana işletmeciliğe yatırım yapmak, tarımda verimliliği artırmak, ticareti geliştirmek ve ulusal bankaların sermayelerini yeniden düzenlemek amacıyla çeşitli Dünya Bankası ve IMF programlarına başvurmuştur. Hükümet, Haziran 2000’de IMF destekli üç yıllık yapısal düzenleme programını tamamlamıştır. Ancak IMF, bütçe şeffaflığının artırılması, özelleştirme ve fakirliğin azaltılması konuları başta olmak üzere daha fazla reform için baskı yapmaktadır. Uluslararası petrol ve kakao fiyatları ülke ekonomisi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
2006 yılı Mayıs ayında, Yüksek Borçlu Fakir Ülkeler” (HIPC - Heavily Indebted Poor Countries) programı çerçevesinde IMF ve Dünya Bankası tarafından öngörülen koşulları gerçekleştiren Kamerun’un 4.9 milyar Dolarlık dış borcunun silinmesi kararlaştırılmıştır. Kamerun’un borçlarının yaklaşık %27’sine tekabül eden sözkonusu miktarın 176 milyon Doları Dünya Bankası, 37 milyon Doları IMF ve 79 milyon Doları Afrika Kalkınma Bankası tarafından silinmiştir. Kamerun yoksullukla mücadele, sosyal hizmet yatırımları, özelleştirme, ormancılık ve ulaştırma sektörü reformları alanlarında belirlenen kriterleri karşılayan ve HIPC programını tamamlayan 19. ülke olmuştur.
 
 
TÜRKİYE İLE İKİLİ EKONOMİK İLİŞKİLER
Türkiye ile Kamerun arasındaki ilişkilerde bugüne kadar herhangi ciddi bir sorunla karşılaşılmamıştır. Buna mukabil ilişkilerimiz düşük düzeyde seyretmekte olup, “Ekonomik ve Ticari İşbirliği Anlaşması” dışında ilişkilerin yasal çerçevesini oluşturacak düzeyde ikili anlaşmalarımız bulunmamaktadır.
6-11 Aralık 2000 tarihlerinde Afrika’ya Açılım Eylem Planı uygulamaları çerçevesinde bir resmi heyetimiz Kamerun’un başkenti Yaounde’yi ziyaret etmiş ve bir “Eylem Planı”nı da içeren Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

Kamerun İslam Dünyasıyla İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Delege Bakanı Adoum Gargoum, Devlet Bakanı Sayın Mehmet Keçeciler’in davetine icabetle, beraberinde bir heyet ile 3-6 Mart 2002 tarihlerinde ülkemize bir çalışma ziyaretinde bulunmuştur. Ziyaret çerçevesinde, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Anlaşması akdedilmiştir. Aynı ziyaret sırasında iki ülke arasında Havacılık Anlaşması taslakları teati edilmiştir.

Türkiye-Kamerun Karma Ekonomik Komisyonu I. Dönem Toplantısı 5-7 Ağustos 2003 tarihlerinde Kamerun’un başkenti Yaounde’de gerçekleştirilmiştir. Dış Ticaret Müsteşarı Sayın Tuncer Kayalar, sözkonusu ziyaret çerçevesinde Kamerun Başbakanı, Dışişleri Bakanı; Madenler, Su ve Enerji Bakanı, Posta ve Telekomünikasyon Bakanı, Tarım Bakanı, İslam Ülkelerinden Sorumlu Dış ilişkiler Delege Bakanı ile görüşmelerde bulunmuştur.

KEK protokolü çerçevesinde, 1-5 Mart 2004 tarihlerinde Yaounde’de Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenmiştir. Sözkonusu Fuarın açılışı vesilesi ile Yaounde’ye giden DTM Müsteşarı Tuncer Kayalar, Kamerun makamları ile de temaslarda bulunmuştur.

Kamerun Ticaret ve Endüstriyel Kalkınma Bakanı Bouba Maigari beraberinde 18 kişilik bir işadamları heyeti ile Haziran ayında Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmiştir.

Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen, Kamerun Ticaret ve Endüstriyel Kalkınma Bakanı Bouba Maigari’ye 2004 Nisan’ında gönderdiği mektup ile iki ülke arasında “Serbest Ticaret Bölgesi” kurulmasına yönelik müzakerelerin başlatılması teklifinde bulunmuştur.

Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda 7-13 Mayıs 2005 tarihlerinde Kamerun’a bir ziyaret gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde Douala’da bir Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenmesi konusunda mutabakat sağlanmıştır.
 
ÜLKEDE İHTİYAÇ DUYULAN VE TÜRKİYE’DEN SAĞLANABİLECEK MAL VE HİZMET KALEMLERİ İLE ÜLKEDEN TÜRKİYE’YE VEYA DİĞER ÜLKELERE İHRACATI TAVSİYE OLUNABİLECEK MALLAR
Türkiye’den Kamerun’a tekstil ürünleri, elektrikli ev aletleri, oto yedek parçası, muhtelif makineler, inşaat malzemeleri, küçük sanayii takımları, gıda işleme, sulama işleri vs. ekipmanları, çeşitli yatırım malları ile gıda ürünlerinin ihraç etme imkanları mevcuttur. Kamerun’un ihraç ettiği mallardan başlıcaları ise ham yağ ve petrol ürünleri, kereste, kakao çekirdeği, alüminyum, kahve ve pamuktur.

Kaynak: Türkiye'nin Nijerya Büyükelçiliği

Kamerun ile ilgili diger sayfalara asagidan ulasabilirsiniz:

Yorumlar

Afrika Burada

Gana Nerede - Gana Nerde - Gana Dünyanın Neresinde

Kamerun Nerede - Kamerun Nerde - Kamerun Hangi Kıtada

Cibuti Nerede - Cibuti Nerde - Cibuti Hangi Kıtada

Mali Nerede - Mali Hangi Kıtada - Mali'nin Konumu

Angola Nerede - Angola Nerde - Angola Dünyanın Neresinde

Seyşeller Nerede - Seyşel Adaları Nerde - Seyşellerin Haritadaki Yeri