Afrikalı liderlerin Avrupa'daki servetleri - Afrikalı diktatör ve politikacıların Fransa'da sakladıkları paralar

Yıllardır Afrikalı bir çok liderin servetlerini sürekli büyüttügü ve bu paraları Avrupa'da gizli hesap ve kasalarda muhafaza ettikleri, halkı fakir gezerken kendilerinin lüks içinde yaşadıgı bilinen bir gerçekti.. Bu konuda son günlerde Fransa'da ortaya çikan gelişmeler dikkatle izlenmeli.

Haberin detayı:
Fransa'da bir sorgu hakimi, Fransa'daki servetleriyle ilgili kara para aklama ve diğer yolsuzluk iddiaları nedeniyle 3 Afrika devlet başkanı hakkında soruşturma açmaya karar verdi.

Fransa'da yolsuzlukları izleyen "Fransa Uluslararası Şeffaflık" (Transparency International France) örgütü, Gabon Devlet Başkanı Omar Bongo, Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Denis Sassou-Nguesso ve Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Teodoro Obiang hakkında, kara para aklamak ve başka mali yolsuzluklar yaptıkları gerekçesiyle dava açılması için başvurdu.

Sorgu hakimi, savcılığın 20 Nisanda karşı çıkmasına rağmen, soruşturma açmaya karar verdi. Savcılığın, bu karara karşı bir üst mahkemeye başvurmak için 5 günü var.

Fransa Uluslararası Şeffaflık örgütü avukatlarından William Bourdon, sorgu hakiminin kararını, devlet başkanları hakkında soruşturma açılması bakımından "daha önce benzeri görülmemiş" olarak niteledi.
Bourdon, hazırlık soruşturmasının, üç devlet başkanının aslında halklarına ait olan bir servete sahip olduklarını gösteren birçok belirtiyi ortaya çıkardığını kaydetti.

Gabon Devlet Başkanı Bongo, silah zoruyla iktidara gelen ve kara kıtadaki demokratik değişikliklere direnen "Afrikalı Büyük Adamlar" arasında bulunuyor.
1967'den bu yana iktidarda olan Bongo, geçen yıl, İngiltere Kraliçesi ve Tayland kralı sayılmazsa dünyanın en uzun süre yönetimde bulunan devlet başkanı unvanını kazanmıştı.
Fransız medyasında yer alan haberlerde, Bongo ve ailesinin Paris'te en çok mülke sahip yabancı devlet başkanı olduğu belirtilmişti.

Afrika'nın 3 numaralı petrol üreticisi olan Ekvator Ginesi'nin devlet başkanı da yaklaşık 30 yıl önce askeri bir darbeyle iktidara gelmişti.
Ekvator Ginesi, Afrika'da insan hakları ihlallerinin en ağır olduğu ülkelerden biri olarak gösteriliyor.
Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sassou-Nguesso ise seçimle bıraktığı devlet başkanlığını, Angola askeri birliklerinin yardımıyla 1997'de ikinci kez ele geçirdi.
Kaynak: Zaman

Yorumlar

Afrika Burada

Gana Nerede - Gana Nerde - Gana Dünyanın Neresinde

Kamerun Nerede - Kamerun Nerde - Kamerun Hangi Kıtada

Cibuti Nerede - Cibuti Nerde - Cibuti Hangi Kıtada

Mali Nerede - Mali Hangi Kıtada - Mali'nin Konumu

Angola Nerede - Angola Nerde - Angola Dünyanın Neresinde

Seyşeller Nerede - Seyşel Adaları Nerde - Seyşellerin Haritadaki Yeri