Nairobi Gezi Yazısı - Nairobi İzlenimleri
Bu yazı Tatildunyasi.com sitesinden alındı.
SOĞUK SUYUN OLDUĞU YER
Nairobi, dört milyonu aşan nüfusuyla Afrika'nın dördüncü büyük kenti. 1900'lerin başında kurulmuş yeni ve modern bir kent. Şehrin ismi, Kenya'daki yetmişi aşkın yerel kabile içinde hala geleneksel yaşamlarını sürdürmeye çalışıp modern yaşamı reddeden çok az sayıdaki kabileden biri olan Maasailerin dilindeki “soğuk su” (uaso nyrobi) ya da “soğuk suyun olduğu yer” (enkara nyrobi)'den geliyor. Afrika'daki İngiliz koloni yönetimi, 1800'lü yılların bitiminde, Hint Okyanusu kıyısındaki Mombasa şehrinden Afrika içlerine doğru inşa ettirdiği demiryolu hattı üzerinde bir istasyon ve depo noktası için bugünkü Nairobi'nin bulunduğu sulak ve bataklık bölgeyi seçer. 1600 metrelere ulaşan rakımın, sıtma hastalığını taşıyan sivrisineklerin yaşamasına imkân vermemesi ve İngiliz yönetiminin sahilin bunaltıcı sıcağından kurtulmak istemesi nedeniyle, 1901 yılında yeni yönetim merkezinin Nairobi'ye taşınması, bataklığın kaderini bir anda değiştiriverir ve modern bir kent doğmaya başlar.
Uhuru Park'tan sehrin gorunusu. Fotograf: Wikipedia
KONTRASTLAR ŞEHRİ
Şehrin merkezi, ortasında Bağımsız Kenya'nın kurucusu ve ilk devlet başkanı Jomo Kenyatta'nın isminin verildiği Kenyatta Avenue'nun yer aldığı, güneyde Uhuru Park ve kuzeyinde de Nairobi Nehri'nin arasında kalan bölge. Merkezdeki yoğun kalabalık ve canlılık, gece saatlerinde temposunu kaybeder. Bu bölgedeki gökdelenlerin sadece yüz metre ilerisindeki River Road bölgesi, sizlere tam bir kontrast sunar. Bu kadar kısa bir sürede zenginlik ile yoksulluk arasındaki keskin farkı hissedebilmek herhalde Nairobi'ye özgü bir Afrika gerçeğidir. Caddeler üzerindeki küçük stantlarda bir şeyler satmaya çalışanlar, hızlı bir devinim, yoğun trafik gürültüsü ve matatuların (minibüs) yarattığı hengâme, biraz gerisindeki düzene göre çok farklı bir kaostur. Şehrin batısında, beyazların ve Hint asıllıların yaşadığı bölgeler olan Westlands ve Karen yer alır. İngilizler tarafından demiryolu inşaatı sırasında Hindistan'dan getirilen Hintlilerin büyük çoğunluğu geri dönmeyip burada kalmayı tercih eder. Şu anki üçüncü ve dördüncü kuşak Hintliler ticaret, turizm gibi alanlarda önemli bir konumdalar. Şehir merkezinde yer alan dükkânların büyük çoğunluğunun onlara ait olması sizleri şaşırtmasın. Şehrin merkezinde, Kenyatta Avenue üzerindeki Simmers, neredeyse 24 saat yaşayan, canlı geleneksel müzik dinleyebileceğiniz nadir yerlerden biridir.
KAREN BLIEXEN MÜZESİ
Benim için Nairobi, belleklerimizden kolay kolay silip atamayacağımız, 7 Oscar ödüllü “Benim Afrikam” (Out Of Africa) ile özdeşleşmiştir. 1985'in bu çarpıcı filmine konu olmuş kitabında, Danimarkalı bayan yazar Karen Bliexen, 1914-1931 yılları arasında 17 yıl boyunca Nairobi'de geçirdiği mücadele dolu zorlu yaşamı anlatır. Ön planda başarısız evliliği ve sevgilisi Denys Finch Hatton'la yaşadığı trajik ilişkiye yoğunlaşırken geri planda kendi kahve üretimi çabalarının hüzünlü sonu, İngiliz koloni dönemi yaşantısı, Maasai ve Kikuyu kabileleri ile Kenya'nın doğal güzelliklerinden kesitler sunmaktadır. Sığır yetiştirerek yüksek kazançlar elde etme düşüncesi ile başlayan Afrika macerası, hem duygusal hem de ticari anlamda trajik bir sonla noktalanırken, Nairobi'ye, kitapları sayısız dile çevrilmiş dünya çapında bir yazara ev sahipliği yapma ve ilham kaynağı olma onurunu bırakmıştır. Annesine gönderdiği bir mektubunda, “gelecekte nerede olursam olayım, Ngong'ta yağmur yağıyor mu diye merak edecekmişim gibi hissediyorum” diyerek kalbinin büyük bölümünün bu topraklara ait olduğunu ifade eder. Kenya'da yaşayan bir grup Danimarkalı, 1980lerin başında Karen Bliexen'in yaşadığı, İsveç Prensi, Galler Prensi gibi çok önemli şahsiyetlere ev sahipliği yapmış bu evin tarihsel geçmişini korumak amacıyla evin bir müzeye dönüştürülmesi için harekete geçer. Bliexen'in hem doğumunun 100'üncü yılı hem de “Benim Afrikam” filminin gösterime girdiği tarih olan 1985 yılında müzenin kapıları halka açılır. Böylece 1900'lü yılların başındaki Nairobi ve sömürge yaşamını merak edenler için yeni bir turizm merkezi ortaya çıkar.
MAASİLER KABİLESİ
Nairobi'den günübirlik mesafede ulaşılabilecek coğrafyada, Doğu Afrika'da hala süregelen kabile yaşantısının en gerçekçi göstergesi olarak karşımıza Maasailer çıkar. Ülkenin güneybatısında kendilerine ayrılmış topraklarda ve Tanzanya sınırı boyunca sığır yetiştirmeye devam etmektedirler. Toprağı kazıp işlemeye tabu derecesinde karşı oluşları, koloni döneminde İngilizlerin, bağımsızlık döneminde de Kenya hükümetlerinin onları tarıma yöneltme politikalarının başarısız olmasına neden olmuştur.
Kenya Burada, Kenya İle İlgili Sayfalar
SAFARİ
Nairobi'de iken mutlaka yapılması gereken aktivitelerden birisi de safari. Gerçi, Nairobi National Park, zamanı çok kısıtlı gezginler için arka plandaki gökdelenlerin panoraması ile birlikte bir suni safari zevkini yaşatacak olsa da benim önerim, Kenya'nın en çok bilinen ulusal rezervi olan Masai Mara'ya gitmeniz. Özellikle Ağustos-Eylül döneminde binlerce günü (Wildebeest) ve zebranın taze ot bulmak amacıyla yaptığı göç (migration), dünyada eşi olmayan muhteşem bir içgüdü örneğidir. Masai Mara'nın Tanzanya topraklarındaki devamı Serengeti Milli Parkı'nı da içine alan bu yıllık göç esnasında doğru zamanda Masai Mara'da olursanız, etrafınızdaki binlerce hayvanın otlayışı, geri göç için arka arkaya kilometrelerce uzayan kuyruklar oluşturmaları ve Mara Nehrini geçerken timsahlara yem olmama mücadeleleriyle, eşi bulunmaz bir görsel şölendir.
BEŞ BÜYÜK
Big Five (beş büyük), İngiliz koloni döneminde beyaz avcılar tarafından Afrika'da yaşayan beş büyük hayvana verilen ortak bir isim. Şimdilerde sayılarının tehlike sınırına yaklaşmaları nedeniyle avlanmaları kesin olarak yasaklanmış olmasına rağmen, “Big Five” deyimi turist ve vahşi yaşam rehberleri tarafından hala kullanılmaya devam etmekte. Big Five terimi, kral olarak tanınan aslan, Afrika fili, kendi başına yaşayan leopar, boynuzları için çok büyük paralar ödenen siyah gergedan ve güçlü Afrika buffalosunu kapsıyor. Afrika'nın ruhuyla tanışabilmek için Nairobi güzel bir seçenektir.
Yorumlar
Yorum Gönder