TÜRKİYE ANGOLA SİYASİ İLİŞKİLERİ

Türkiye ile Angola Arasında Yıllardır Sürdürülen Siyasi İlişkiler Hakkında Önemli Bilgiler.

Türkiye, Angola'yı bağımsızlığını kazandığı 1975 yılında tanımıştır. Ülkemiz, Angola ile ilişkilerini Afrika ile Ortaklık politikası çerçevesinde geliştirmeye önem vermektedir. Bu doğrultuda, Luanda Büyükelçiliğimiz 1 Nisan 2010 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır.

Angola hükümetinin Ankara’daki Büyükelçiliği de 4 Nisan 2013 tarihinde resmen açılmıştır.

Karşılıklı ziyaretlerin arttırılması suretiyle Angola ile Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin her veçhesine ivme kazandırılması öngörülmektedir. Gerek sözkonusu ziyaretler gerek diğer işbirliği faaliyetleri yoluyla ülkemiz ile Angola arasındaki ortaklığın potansiyelinin hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

18-21 Ağustos 2008 tarihlerinde düzenlenen Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi’ne Dönemin Angola Maliye Bakanı José Pedro de Moraris Junior iştirak etmiş ve 11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül tarafından kabul edilmiştir.

Angola Planlama Bakanı Ana Dias Lourenço başkanlığındaki bir heyet, 9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’na katılmış, bu vesileyle Sayın Başbakanımız Dışişleri Bakanı olduğu dönemde adıgeçen ile bir görüşme gerçekleştirmiştir.

Angola Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Maria Cuandina Carvalho, Angola Büyükelçiliğinin açılış vesilesiyle 2-5 Nisan 2013 tarihlerinde Ankara’ya bir ziyarette bulunmuştur.

Angola Ticaret Bakan Yardımcısı Alvaro Augusto Soares Paixao Junior 82. İzmir Uluslararası Fuarı vesilesiyle 29 Ağustos-9 Eylül 2013 tarihlerinde Türkiye’ye gelmiştir.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 27-29 Nisan 2014 tarihlerinde Angola limanına tarihi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Bu vesileyle ülkelerimiz arasındaki ilk askeri temaslarda yapılmıştır. Bu başarılı liman ziyareti ilişkilerimize ilave bir boyut katmıştır.

Angola Şehircilik ve Çevre Bakanlığında Şehircilikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Nhanga Kalunga Helder Fonseca de Assunçao, 20-25 Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Dünya Kadastro Zirvesi’ne katılmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız tarafından kabul edilmiştir.

Angola Savunma Bakan Yardımcısı General Salviano de Jesus Sequeira başkanlığında bir heyet, IDEF 2015 Savunma Sanayi Fuarı'na katılmıştır. Angola Endüstri Bakan Yardımcısı Kiala Gabriel başkanlığından bir heyet 22-27 Şubat 2016 tarihlerinde Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulunmuştur.

Sayın Bakanımız Angola Dış İlişkiler Bakanı Georges Rebelo Pinto Chikoti ile bir zirve çerçevesinde 17 Eylül 2016 tarihinde Venezuela'da görüşmüştür.

Bir Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) heyeti 14-18 Nisan 2015 tarihlerinde Luanda’yı ziyaret ederek Angola Sağlık Bakanı Jose Van-Dunem, Angola Kızılhaçı ve Lwini Vakfı ile görüşmeler gerçekleştirmiştir.

Bilahare, TİKA’nın Windhoek Ofisi Koordinatörlüğünden bir heyet 2-4 Eylül 2015 tarihlerinde Angola’yı ziyaret ederek bu ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Dr. Agostinho Neto adına kurulan Kültür Merkezi ve Angola Kızılhaçı ile görüşmeler gerçekleştirmiş; ayrıca, bir önceki ziyaret sırasında taahhüt edilen 50 adet tekerlekli sandalyenin Lwini Vakfı’nda 3 Eylül günü düzenlenen teslim törenine iştirak etmiştir.

Bahsekonu proje, ülkemizden Angola’ya yapılan insani yardım kapsamında bir ilki teşkil etmiştir.

Ülkemiz ile Angola arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin temelini 22 Ağustos 2008 tarihinde imzalanan Ticaret, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması oluşturmaktadır.

Dönemin Ekonomi Bakan Yardımcısı Sayın Adnan Yıldırım başkanlığında 60 kişilik bir Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) heyeti 28-30 Nisan 2015 tarihlerinde Luanda’yı ziyaret etmiştir. Sözkonusu ziyaret vesilesiyle I. Türkiye-Angola İş Forumu da düzenlenmiş ve DEİK Türkiye-Angola İş Konseyi kurulmuştur.

Angola ile ikili ticaret hacmimiz 2016 yılı  itibariyle yaklaşık 135 milyon ABD Doları (İhracatımız: 128 milyon Dolar, ithalatımız: 6 milyon Dolar) tutarındadır. Başlıca ihracat kalemlerimizi gıda, tekstil, hazır giyim, demir-çelik ürünleri, elektrik malzemeleri, inşaat ürünleri ve uçucu yağlar oluşturmaktadır.

Bununla birlikte, Angola ile ticaretimizin, bavul ticareti ve üçüncü ülkeler üzerinden Angola pazarına ithal edilen mallar dikkate alındığında resmi kayıtların üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.

Hükümetimizce, Angolalı öğrencilere her yıl yükseköğrenim bursları tahsis edilmektedir.

Afrika Burada

Gana Nerede - Gana Nerde - Gana Dünyanın Neresinde

Kamerun Nerede - Kamerun Nerde - Kamerun Hangi Kıtada

Cibuti Nerede - Cibuti Nerde - Cibuti Hangi Kıtada

Mali Nerede - Mali Hangi Kıtada - Mali'nin Konumu

Angola Nerede - Angola Nerde - Angola Dünyanın Neresinde

Seyşeller Nerede - Seyşel Adaları Nerde - Seyşellerin Haritadaki Yeri