Madagaskar'da neler oluyor - Madagaskar darbecileri - Kararlı Madagaskar Gençliği darbesi

Madagaskar’da 34 yaşında eski bir diskjokey, medya patronu ve başkent Antananarivo’nun belediye başkanı olan muhalefet lideri Andry Rajoelina, televizyonunu kapatıp kendisini azleden Devlet Başkanı Marc Ravalomanana’yı resmen devirdi.

Rajoelina, hükümetin 13 Aralık 2008’de sahibi olduğu Viva TV’yi kapatmasıyla başlattığı isyanda önce geçen ay sonu kendisini devlet başkanı ilan etti. Ardından ülkede başlayan iktidar mücadelesinde yüzlerce kişi öldü. Rajoelina, dün nihayet ordunun desteğiyle başkentin merkezinde bulunan devlet başkanlığı binasına girdi. Saraydan saraya sığınarak askerlerle köşe kapmaca oynayan Devlet Başkanı Marc Ravalomanana, pes ederek iktidarı orduya devrettiğini resmen açıkladı. Genelkurmay Başkanı Andre Ndriarijaona ise, iktidarın devredildiği Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Hyppolite Ramaroson’un bu görevi üstlenmemesi, muhalefet lideri Andry Rajoelina’nın ulusa önderlik etmesinden yana olduğunu bildirdi. Bunun üzerine, Rajoelina geçici lider ilan edildi.



Eğlencenin efendisiydi
Dünyanın dördüncü büyük adası ve en önemli turizm merkezlerinden biri olan Madagaskar’a hükmedecek Rajoelina, 1975 doğumlu ve eski bir profesyonel DJ. 2007’den bu yana başkent Antananarivo’nun belediye başkanlığını yapan Rajoelina, 1994-2000 arası birçok eğlence organizasyonu düzenledi. Dijital baskı şirketi Injet’in yanı sıra bir televizyon ve radyonun da sahibi olan Rajoelina, TGV diye bilinen "Kararlı Madagaskar Gençliği" adlı bir muhalif hareketin başını çekti. Devlet Başkanı Ravalomanana’nın adayını yenerek, başkentin belediye başkanı olan Rajoelina 2008’den bu yana yönetimle sıkı bir mücadeleye girişmişti.

Yorumlar

Afrika Burada

Gana Nerede - Gana Nerde - Gana Dünyanın Neresinde

Kamerun Nerede - Kamerun Nerde - Kamerun Hangi Kıtada

Cibuti Nerede - Cibuti Nerde - Cibuti Hangi Kıtada

Mali Nerede - Mali Hangi Kıtada - Mali'nin Konumu

Angola Nerede - Angola Nerde - Angola Dünyanın Neresinde

Seyşeller Nerede - Seyşel Adaları Nerde - Seyşellerin Haritadaki Yeri