Sudanlılara güreşi Türkler öğretecek - Sudan'da Türk güreşçiler

SUDANLI GENÇLERE GÜREŞ ÖĞRETECEKLER

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Afrika açılımında ilk somut adım atılıyor.

İlk etapta Grekoromen Milli Takım eski çalıştırıcısı Ömer Suzan ile antrenörler Gökhan Yavaşer ile Ramazan Demir, önümüzdeki günlerde Sudan'a gidiyor. Sudan başta olmak üzere bazı Afrika ülkelerinde güreşin yaygınlaştırılması adına geçen aylarda bu ülkeye giden Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Kocatepe ile Personel Daire Başkanı Ahmet Ak, Sudanlı yetkililerle, ikili anlaşmalar yapmıştı.

Sudan'a gidecek olan personelin tüm ücretlerinin Güreş Federasyonu tarafından karşılanacağı belirtilirken, güreş malzemelerinin ise Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından bu ülkeye gönderildiği kaydedildi. Minder başta olmak üzere bu ülkede güreş sporunun yapılabilmesi için yaklaşık 100 bin TL değerinde malzemenin Sudan'a gönderildiğini belirten milli takımın eski antrenörü Ömer Suzan, ilk etapta Sudan'da kulüpleşmeye ağırlık vereceklerini söyledi.

SUDANLI GENÇLERE GÜREŞ ÖĞRETECEKLER

Bu projeyi hayata geçiren başta Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ile Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kocatepe'ye teşekkür eden Ömer Suzan, "Önce Sudan ardından diğer Afrika ülkelerinde güreşi en popüler spor haline getireceğiz" dedi.

Sudan'ın güreşe yabancı olmadığını ve ülkelerinde Karakucak'a benzer şekilde yapılan Nuba'nın ülkelerinde çok sevildiğine dikkat çeken Suzan, "Bu bakımdan işimiz çok zor olmayacak. Biz ilk etapta Sudan genelinde güreş kulüpleri açarak işe başlayacağız. Önce altyapıyı oluşturup daha sonra üst yapıya geçeceğiz" diye konuştu.

Antrenör Gökhan Yavaşer ve Ramazan Demir ile birlikte en geç 1 yıl içinde güreşi Sudan'da en popüler spor haline getireceklerini belirten Ömer Suzan, "Sudan güreşini bu süre içinde Afrika'da zirveye çıkaracağız. Uluslar arası müsabakalarda bundan sonra artık Sudanlı güreşçiler de boy gösterecek" dedi.

MİLLİ DAVA

Sudan'a antrenör olarak giden güreş milli takımının eski 84 kilodaki ismi Gökhan Yavaşer de bu ülkede Türkiye'nin sesi olacaklarını söyledi. Türkiye ile Sudan'ın tarihten gelen bir bağı bulunduğuna dikkat çeken Yavaşer, en kıs sürede serbest güreşin inceliklerini Sudanlı gençlere öğreteceklerini söyledi.

Filelerinden ayrı kalmalarını tek handikap olarak gösteren Gökhan Yavaşer, "Bu bu konuya milli bir dava olarak bakıyoruz. Sudan'da Türkiye'nin adını en iyi şekilde temsil edip oradaki gençleri güreşe kazandıracağız. Bu sayede ülkemize de iyi bir hizmet yapmış olacağız" diye konuştu.

Gökhan Yavaşer ile birlikte Sudan'a gidecek olan bir diğer serbest güreş antrenörü Ramazan Demir de, projeyi mükemmel olarak değerlendirdi. İlk etapta Sudan'da güreşin altyapısını oluşturacaklarını belirten Demir, "Biz bu ülkeye uzun soluklu olarak gidiyoruz. 3 aylık çalışma periyotlarını uygulamaya koyacağız. 6 ay sonunda güreşi hemen hemen yüzlerce gence öğretmiş olacağız. Bir yıl sonunda ise bu gençler artık birer usta güreşçi olacak" dedi.

Sudan'da güreşin gelişmesiyle birlikte oluşturulacak olan milli takımın Türkiye'de ikili kamplarda eğitileceğini hatta Türk milli takımlarıyla birlikte Sudanlı gençlerin uluslar arası turnuvalara da katılacağını belirten Demir, bu sayede tüm Afrika'da Türkiye'nin popüleritesinin artacağına söyledi.

GÖKHAN YAVAŞER'İN SPOR KARİYERİ

Avrupa Şampiyonu (2004)
Avrupa ikincisi (2006)
Avrupa üçüncüsü (2009)
Ordulararası Dünya Şampiyonu
Gençler Avrupa Şampiyonu

RAMAZAN DEMİR'İN SPOR KARİYERİ

Gençler Dünya Şampiyonu (1997)
Üniversitelerarası dünya ikincisi (2000)
Ordulararası Dünya Şampiyonu (2003)
Akdeniz Oyunları Şampiyonu (2005)

Bu yazinin kaynagi: Hurriyetim.com.tr

Yorumlar

Afrika Burada

Gana Nerede - Gana Nerde - Gana Dünyanın Neresinde

Kamerun Nerede - Kamerun Nerde - Kamerun Hangi Kıtada

Cibuti Nerede - Cibuti Nerde - Cibuti Hangi Kıtada

Mali Nerede - Mali Hangi Kıtada - Mali'nin Konumu

Angola Nerede - Angola Nerde - Angola Dünyanın Neresinde

Seyşeller Nerede - Seyşel Adaları Nerde - Seyşellerin Haritadaki Yeri