KAMERUN İLE İŞ YAPACAK TÜRK İŞADAMLARININ DİKKATİNE

Kamerun ile ticaret yapmak isteyenlerin dikkatine. Kameruna mal satmat isteyen işadamlarının dikkatine. Kamerundan mal almak isteyenler mutlaka okuyunuz.

Son birkaç yıldır Afrika ile olan ticaret hacmimiz sürekli büyüme göstermektedir. Ancak Türkiye’nin bu bölgelerde tanınmaya başlanmasıyla birlikte, Türkiye’ye yönelik dolandırıcılık faaliyetlerinde de artış görülmektedir. Türk işadamları ve firmalarının bu bölgeden gelebilecek her türlü talebi ihtiyatla karşılamaları ve çeşitli yönlerden iyice araştırıp gerçekliğini tespit etmedikleri firma veya kişilerle temaslarını hemen kesmelerini, durumu tarafımıza bildirmelerini ve kesinlikle ödemede bulunmamalarını tavsiye ederiz. Bilindiği gibi her ürünün uluslararası ticari platformlarda belirlenmiş bir fiyatı vardır. Size bu fiyatların altında yapılacak teklifler cazip gelebilir. Ya da sizden talep edecekleri ürünlerin büyük miktarlarda ve iyi bir fiyata satılabilecek olması sizi yanıltabilir.

Ustaca hazırlanmış sahte belgeleri gerçeklerinden ayırabilmek için yeterli bilgiye
sahip olamayabilirsiniz. Karşınızdaki kişilerin vereceği adreslerin doğruluğunu veya telefon numaralarının sadece bir cep telefonu numarası olduğunu bilemeyebilirsiniz. Bu bölgelerde mevcut Ticaret ve Sanayi odalarına yazdığınız veya telefon ettiğiniz zaman size cevap veren şahsın da o kişilerle biri olmadığından emin olamazsınız. Tabii ki bu ülkede de çok ciddi, dürüst ve güçlü işadamları mevcut. Sayısız ve çok karlı yatırım alanları var. Ancak bu  kişi veya kuruluşlar genellikle İnternet üzerinde bulunmazlar ve birçoğunun İnternet’ten bile haberi yoktur. Yani
İnternet vasıtasıyla temas kuracağınız firmalarının çoğunluğunun sahtekâr olma ihtimali yüksektir.

Son zamanlarda bazı dolandırıcıların binlerce dolar harcayarak “Alibaba” gibi sitelerde paralı üye (Trust Member) olduğunu görüyoruz. Kamerun’dan bir talep geldiğinde karşıdaki firma! veya kişiden önce şu belgeleri isteyin:

- Carte contribuable
- Registre de Commerce
- La patente
- Photocopie de la carte d’identité
- Plan de localisation
- Numéro d’un téléphone fixe
- Relevé bancaire de trois dernier mois

Ve bu bilgilerin doğruluğunu tespit için bize gönderin. Son zamanlarda karşılaştığımız dolandırıcılık girişimlerinde teknolojinin gayet iyi kullanıldığını, bilmeyen birisi için inandırıcı olabilecek ve gerçeğine yakın evrakların kolayca hazırlanabildiğini görüyoruz. Özellikle sizden bir şey almak veya satmak isteyen kişilerin amacının büyük miktarlarda para dolandırmak olmadığını, sadece sizin gözden çıkarabileceğiniz küçük miktarlar için çalıştıklarını biliniz. Yani bir
firmadan mal istediğinizde size malı hemen gönderebileceklerini hiçbir peşin ödeme istemediklerini söyleyeceklerdir.

Daha sonra ise, malın limanda olduğuna veya gemiye yüklendiğine dair bazı evraklar göndererek sizden bazı masrafları karşılamanızı ve acil olarak birkaç bin dolar göndermenizi isteyeceklerdir. Ya da olan veya olmayan bir devlet kuruluşunun adını kullanarak sizin bir sözde ihaleye katılmanızı isteyecek, sonra da ihaleyi kazandığınızı ama evrakları alabilmeniz için yine bir miktar para göndermek zorunda olduğunuzu bildireceklerdir. Veya bu ülkeye mal satabilmeniz için buradaki Ticaret ve Sanayi Odasında kayıt yaptırmanız ve bunun için para göndermeniz istenecektir. Buna benzer örnekleri çoğaltabiliriz ve her gün nelerle karşılaştığımızı burada anlatmak mümkün değil. Sizlere tavsiyemiz, Afrika ile mutlaka iş yapmaya çalışın ama çok dikkatli olun. Özellikle Orta Afrika hala çok büyük ve bakir bir pazar durumunda ve gelecek Afrika’da.

Satmak istediğiniz bir ürününüz olduğunda veya buralardan almak istediğiniz bir mal bulunduğunda bunu mutlaka bu ülkelerde yerleşik resmi Türk kuruluşlarına bildirip bilgi almaya çalışınız. Biz TURCABA (Türk ve Kamerunlu İşadamları Derneği) olarak sizlerin özellikle Kamerun ve çevre ülkelerle ilgili her türlü sorularınıza, taleplerinize ve işbirliklerine
açığız. TURCABA Kamerun’da uluslararası statüde faaliyet gösteren, kamu yararına çalışan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Burada bulunan Türk İşadamları ve Kamerunlu saygın Sanayiciler ve Tüccarlar tarafından kurulmuş, faaliyetlerine başarı ile devam eden bir dernektir. Ancak bazı hizmetleri sadece dernek üyesi firmalara verebiliyoruz ve bu firmaların birçok konuda önceliği vardır. TURCABA’ya üye olunuz, bağışta bulununuz ve sizlere daha iyi hizmet verebilmesi için destekleyiniz.

Saygılarımla,
Barış ERTAN
Başkan
TURCABA
TÜRK VE KAMERUNLU İŞADAMLARI DERNEĞİ
AVENUE ROSA PARK GOLF- YAOUNDE – KAMERUN
TEL&FAX: + 237 3301 9025 – 2221 6612
WIROFON : +90 212 395 8418
GSM: +237 7528 7979
Web: www.turcaba.org Mail: info@turcaba.org

Afrika Burada

Gana Nerede - Gana Nerde - Gana Dünyanın Neresinde

Kamerun Nerede - Kamerun Nerde - Kamerun Hangi Kıtada

Cibuti Nerede - Cibuti Nerde - Cibuti Hangi Kıtada

Mali Nerede - Mali Hangi Kıtada - Mali'nin Konumu

Angola Nerede - Angola Nerde - Angola Dünyanın Neresinde

Seyşeller Nerede - Seyşel Adaları Nerde - Seyşellerin Haritadaki Yeri