Komor Adaları’nda şeriat paniği - (Komor Haberleri)


Tatil cennetinde şeriat paniği

Hint Okyanusu’ndaki Komor Adaları’nda İslamcılar iktidar olduğunda “gizli gündemi” olmadığını söylemişti

Özellikle Fransız ve Avrupalı turistlerin tercihi Komor Adaları’nda şeriat paniği yaşanıyor. Madagaskar ve Seyşel Adaları arasında yer alan dört adadan oluşan ülke, 1978’te Fransızlar’dan bağımsızlığını kazanmıştı. O yıllardan beri, birçok askeri darbeye sahne olan ve uzun süre cunta tarafından yönetilen Komor Adaları’nda 2 yıl önceki seçimlerde Ahmed Abdullah Sambi iktidara geldi. O güne kadar ılımlı İslam ülkesi olarak tanımlanan Komor’da, muhalefet “şeriat gelecek” korkusu yaşamaya başladı. Radikal İslamcı Sambi, din devleti kurmayacağını söyledi.

Ahlak Polisi Geliyor
Ancak son haftada çıkan yasalar, basını ve aydınları korkuttu. Aydınlar, Sambi’yi Komor’u sinsice şeriat ülkesine çevirmekle suçluyor. Bu suçlamaların çıkış noktası ise Din İşleri Bakanlığı’nın yayınladığı bir kanun. “Komor kimliğini korumak” için çıkarılan kanuna göre, kadınların halk içinde bedenlerinin herhangi bir bölgesini açıkta bırakan kıyafet giymeleri yasaklandı. İçki satışına yasak getirildi. Gençlerin, doğum günü, mezuniyet veya herhangi bir nedenle kutlama düzenlemelerine, “ülkeyi yozlaştırıyor” gerekçesiyle izin verilmeyeceği açıklandı. Son olarak Sambi, İran usulü bir ahlak polisi kurulacağını söyledi.


Fabrikatör Ayetullah
Şişe su, parfüm fabrikaları ile televizyon kanalı sahibi olan Ahmed Abdullah Sambi, Komor Adaları’nın en zengin işadamlarından biri. Suudi Arabistan, İran ve Sudan’da din eğitimi alan Sambi, halk arasında “Ayetullah” olarak adlandırılıyor. Komor’da 28 yıl süren askeri yönetimin ardından 2006’da yapılan seçimlere bağımsız aday olarak katılan politikacı, yüzde 58 oyla ülkenin seçilmiş ilk lideri oldu. Sambi’nin yedi çocuğu var. Çoğu Sünni olan ülkede Sambi’nin, İran’dan ekonomik destek aldığı için “gizli Şii” olduğu iddia ediliyor.

Nüfusun yüzde 98’i Müslüman
Komor, 1400’lerde Arap tüccar ve denizcilerin uğrak yeri oldu. Halk bu tüccarların etkisi ile İslam’ı seçti. 1841’de Fransızlar’ın kontrolüne girdi. 1978’de bağımsızlığını kazandı. 5 adadan oluşan ada takımlarındaki, Mayorette Adası hâlâ Fransa’nın yönetiminde. 789 bin nüfuslu adanın yüzde 98’i Müslüman.
Kaynak: Vatan Gazetesi

ilgili linkler:
Komor Adaları vize ve konsoloslik biglileri
Komor Adaları hakkinda bilgiler
Komor Adaları’ndan fotograflar

Afrika Burada

Gana Nerede - Gana Nerde - Gana Dünyanın Neresinde

Kamerun Nerede - Kamerun Nerde - Kamerun Hangi Kıtada

Cibuti Nerede - Cibuti Nerde - Cibuti Hangi Kıtada

Mali Nerede - Mali Hangi Kıtada - Mali'nin Konumu

Angola Nerede - Angola Nerde - Angola Dünyanın Neresinde

Seyşeller Nerede - Seyşel Adaları Nerde - Seyşellerin Haritadaki Yeri