Sudan tarımı Türklere imanet - Ceyhanlı işadamları Sudan'da Ayçiçeği ekiyor - Ceyhan Medeni Company Sudan'daki yatırımları

Çiftçi, inşaatçı, traktör bayii gibi farklı sektörlerde çalışan Ceyhanlı 18 işadamının 13 bin dönüm araziye kiralayarak başladığı Afrika macerası tam gaz divam ediyor. 2 yıl önce 3 milyon dolarla Sudan'da yatırıma giden Ceyhanlı girişimciler işe Sudan'da Ceyhan Medeni Company adında bir yatırım şirketi kurarak başladılar. Yatırım için belirledikleri ilk sektör ise tarım oldu. Ayçiçek üretimi ile yola koyulan şirketin yeni hedefi ise bitkisel yağ üretimine geçmek. Aralarında inşaat sektöründen de temsilcilerin bulunması nedeniyle bu alana da göz diken Ceyhanlı grup, yol, köprü, bin konutluk inşaat projesinden oluşan 150 milyon dolarlık ihalede de iddialı.

"3 milyon dolarla geldiğimiz Sudan'da karşımıza 150 milyon dolarlık iş hacmi çıktı. Burada büyük bir potansiyel var, Bugün bu pazara gelen 10 yıl sonra büyük sermayeli şirkete dönüşecek" diye konuşan Ceyhan Medeni Company Yönetimi Kurulu Başkanı Ahmet Turan Titirinli, hedeflerini büyük tuttuklarını söyledi. Sudan'da kurdukları şirketin şu anda Sudan'da tarım alanındaki tek yüzde 100 yabancı sermayeli şirket olduğunu söyleyen Titirinli, "Tarımda büyük potansiyel var. Verimli tarım topraklarına rağmen üretim yetersiz. Bitkisel yağ açığı had safhada. Bu konuda sadece Sudan değil çevre ülkelerde de açık var. Özellikle bu alana yoğunlaşacağız. Sudan'da tarımdan sanayiye geçişte önemli katkılarımız olacak" dedi. Sudan'ın Afrika Birliği'ne üye olması nedeniyle 18 Afrika ülkesine sıfır gümrüksüz ürün gönderme şansları olduğunu söyleyen Titirinli, Senegal ve Etiyopya'nın diğer önemli pazar hedefleri olduğunu söyledi.


Kaynak: Selma Bektaş / Referans

Yorumlar

Afrika Burada

Gana Nerede - Gana Nerde - Gana Dünyanın Neresinde

Kamerun Nerede - Kamerun Nerde - Kamerun Hangi Kıtada

Cibuti Nerede - Cibuti Nerde - Cibuti Hangi Kıtada

Mali Nerede - Mali Hangi Kıtada - Mali'nin Konumu

Angola Nerede - Angola Nerde - Angola Dünyanın Neresinde

Seyşeller Nerede - Seyşel Adaları Nerde - Seyşellerin Haritadaki Yeri